Conclusió
Amb aquest treball he tingut l’oportunitat d’analitzar les conductes que les persones tendeixen a presentar tant en el consum de béns i serveis com a l’hora de prendre decisions en altres àmbits de la vida quotidiana. He explorat com, sovint, aquestes decisions no es prenen de manera estrictament racional, sinó que estan influïdes per diversos factors, principalment de naturalesa psicològica, que actuen de manera inconscient. Aquests factors poden tenir un impacte subtil, però significatiu, afectant les nostres eleccions sense que en siguem plenament conscients.
En analitzar aquests processos, he pogut confirmar la meva hipòtesi: les decisions humanes sovint es desvien de la racionalitat a causa d’aquests factors psicològics, que poden incloure desitjos, pors, expectatives i altres emocions o biaixos cognitius. Aquestes influències inconscients poden fer que les nostres decisions es mostrin aparentment irracionals o contradictòries, i això es manifesta especialment en el consum de béns i serveis. Per exemple, les persones poden optar per adquirir productes que no necessiten realment o gastar més del que havien planificat inicialment, degut a factors com la pressió social, el màrqueting, l’atractiu visual dels productes o la influència de modes i tendències.
Per aquest mateix motiu, considero fonamental que les persones, per tal d’actuar de manera més racional i coherent amb els seus objectius personals, es familiaritzin amb les teories de la presa de decisions proposades per diversos autors. Aquestes teories poden proporcionar eines útils per a comprendre millor els processos mentals que guien les nostres eleccions. Conèixer aquestes teories pot ajudar els individus a ser més conscients dels factors que influeixen en el seu comportament i a identificar quan estan sent guiats per impulsos irracionals o per influències externes no desitjades.
En resum, una comprensió més profunda dels processos de presa de decisions i de les influències psicològiques que afecten el consum pot ajudar les persones a prendre decisions més informades i menys inconscients que estan racionalment alineades amb els seus valors i necessitats reals coherents amb els seus objectius a llarg termini i amb el seu benestar general.